EFRO is een van de structuurfondsen en staat voor het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. In tegenstelling tot Interreg, dat formeel vanuit dezelfde middelen wordt gefinancierd, is EFRO niet gericht op internationale projecten en samenwerking (tussen regio’s), maar op projecten binnen bepaalde regio’s. Iedere regio binnen Europa heeft een eigen EFRO-programma.
Een regionaal EFRO-werkprogramma moet aansluiten bij de eigen regionale ‘Smart Specialization Strategy’. Dit is een beleidsdocument waarin keuzes worden gemaakt ten aanzien van de economische sectoren in de regio waarop het investeringsbeleid gericht zal zijn. Elk regionaal EFRO-werkprogramma heeft daarom eigen inhoudelijke doelstellingen en formele vereisten voor deelname. Het karakter en de structuur van de projecten kan daarom ook verschillen per regionaal programma. Ieder onderdeel en deelprogramma zijn echter wel opgesteld binnen de hoofddoelstellingen van de Europese Unie voor de komende programmaperiode, waaronder met name de Green Deal.
De meeste decentrale programma’s zoals Interreg zijn gekoppeld aan de Europese Green Deal, waarbinnen de volgende thema’s zijn opgenomen:
- Slimmer: innovatie, digitalisering, concurrentiekracht van het
MKB. - Groener, koolstofarm: duurzame energie, klimaatadaptatie,
circulaire economie, biodiversiteit. - Meer verbonden: (duurzame) mobiliteit, digitale connectiviteit.
- Socialer: toegang tot kwaliteitswerk en onderwijs, integratie van achtergestelde groepen, gelijke toegang tot gezondheidszorg.
- Dichter bij de burger: duurzame ontwikkeling op lokaal niveau.
- Governance
(Bron: Europese Commissie, Bureau Buiten)
In Nederland zijn er vier regio’s, die de volgende provincies omvatten:
• Noord: Friesland, Groningen, Drenthe
• West: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland
• Oost: Gelderland en Overijssel
• Zuid: Zeeland, Brabant en Limburg
Iedere regio heeft een eigen werkprogramma, maar ook een eigen organisatie die dit programma uitvoert. Meer informatie is te vinden via de links.