Het Interreg-programma is het Europese subsidieprogramma gericht op meer samenwerking tussen de verschillende regio’s in de landen van de Europese Unie. In een Interreg-project dienen daarom altijd meerdere partijen, uit verschillende landen van de Europese Unie, deel te nemen. Naast de aansluiting van een project op de specifieke inhoudelijke doelstellingen van het subsidieprogramma, dient een project dan ook een uitgewerkte strategie te hebben voor duurzame transnationale samenwerking tussen de partners in het project.
Er zijn drie onderdelen in Interreg te onderscheiden:
- Interreg VA: grensoverschrijdende samenwerking
- Interreg VB: transnationale samenwerking
- Interreg VC: interregionale samenwerking
Ieder onderdeel van Interreg en ieder deelprogramma daarbinnen, heeft eigen inhoudelijke doelstellingen en formele vereisten voor deelname. Het karakter en de structuur van de projecten is daarom ook verschillend per onderdeel en deelprogramma. Ieder onderdeel en deelprogramma is echter wel opgesteld binnen de hoofddoelstellingen van de Europese Unie voor de komende programmaperiode, de zogenaamde Europa 2020-strategie.
De Europa 2020-strategie moet leiden tot: slimme groei door efficiënter te investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie; duurzame groei dankzij vastberaden stappen richting een CO2-arme economie; en inclusieve groei met nadruk op nieuwe banen en armoedebestrijding. De strategie is gericht op vijf ambitieuze doelstellingen op het gebied van werk, innovatie, onderwijs, armoedebestrijding en klimaat/energie. (Bron: Europese Commissie)